Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

+420 371 140 900 Po-Pá: 8-15:30 h
  1. E-shop
  2. Články s našimi radami a tipy
  3. Plevel nebo přírodní medicína
Plevel nebo přírodní medicína
Zdraví Imunita

Plevel nebo přírodní medicína

03. 24. 2022 Iva Šimonková

První jarní sluneční paprsky probouzí přírodu. Poznáme to hned, jak vyjdeme do přírody. Z posledních zbytků sněhu vykukují sněženky, bledulky a jiné první jarní rostliny a bylinky. Pojďme se zaměřit na ty, které blahodárně působí na naše zdraví a už brzy je budete moct sbírat. A pokud se vám bude zdát, že se zaměřujeme na samý plevel, nenechte se mýlit!

Taková kopřiva dvoudomá patří mezi první posly jara, zároveň si stále drží své místo mezi oblíbenými a snadno dostupnými bylinkami, které není těžké najít. Kopřiva má celou řadu léčivých účinků. Pomáhá při problémech s močovými cestami, játry či žlučníkem. Vyhledávaná je také při menstruačních obtížích nebo chudokrevnosti. Má také detoxikační účinky a využívá se při zahlenění dýchacích cest. Odvážnější jedince by mohlo zajímat, že vědci potvrdili pozitivní účinky šleháním čerstvou kopřivou při bolestech kolen a prstů.

 

Na kopřivě je zajímavé, že je léčivá od listů po kořen. Z jara se sbírá zelená nať, případně oddenek, který lze sbírat na rozdíl od listů i na podzim. V průběhu srpna vytvoří rostlina květy, později lze sbírat semena. Pokud si sušená semena přidáte do jídla, obohatíte si ho tak rázem o cenné vitamíny, minerály a rostlinné hormony, které pomáhají při vyčerpání a navíc mohou zlepšovat paměť. Čerstvé listy kopřivy se často přidávají do velikonočních nádivek, bramboráků a jiných pokrmů. Ze sušených listů lze pak připravovat čaje, tinktury. Sušený kořen se využívá na přípravu nálevů.

 

Co takhle ochutnat kopřivové pesto? Stačí čerstvé listy kopřivy spařit horkou vodou a nechat okapat, poté je vložte do mixéru společně s vlašskými ořechy a několika stroužky česneku. Do pesta nezapomeňte přidat také parmazán a ROSTLINNÝ OLEJ. Z naší nabídky můžeme doporučit SLUNEČNICOVÝ OLEJ LZT nebo OLEJ Z RÝŽOVÝCH KLÍČKŮ LZS, který obsahuje vysoký podíl oryzanolu s velmi silnými antioxidačními účinky. Použití kvalitního oleje v pestu je naprosto zásadní. Velmi jednoduše řečeno se na přidané tuky navážou obsažené vitamíny, které jsou pak tělem lépe vstřebány.

Stejně tak si můžete připravit výborné pesto z medvědího česneku, který také patří mezi bylinky časného jara a je vyhledáván nejen pro vysoký obsah vitamínu C. V lidovém léčitelství byl vždy využíván při nachlazení, vysokém krevním tlaku, trávicích obtížích, nadýmání či zácpě. Jeho listy se však dají snadno splést s jedovatými listy konvalinky, proto se při sběru rozemnutím listu mezi prsty vždy ujistěte, že jste našli správnou bylinku.

S jarem bývá spojena očista těla, takzvaný jarní detox. Do tohoto procesu skvěle zapadá trend posledních let… jedlé jarní květy, které lze přidávat do salátů, polévek nebo dezertů. Například květy a listy sedmikrásky nebo pampelišky jsou bohatým zdrojem antioxidantů, vápníku, železa, vitamínů A, B, C nebo K a spousty jiných tělu prospěšných látek. Zkuste si do práce k obědu připravit zeleninový salát s kopřivami nebo medvědím česnekem, ozdobený květy sedmikrásek a pampelišek a zakápnutý kvalitním ROSTLINNÝM OLEJEM. Kromě toho, že bude lahodit očím, udělá taky dobře vašemu tělu. Když už se budete věnovat sběru pampeliškových květů, zkuste sebrat a usušit pampeliškový kořen, jenž obsahuje hořčiny, třísloviny a minerály (především měď). Kořen pampelišky se hojně používá k podpoře trávení, funkce jater, ledvin a látkové výměny. Kořen se sbírá v průběhu března nebo na podzim v říjnu a listopadu. Pokud byste ho chtěli nahradit, doporučujeme směs éterických olejů CANDIÖL, která podobně jako kořen pampelišky podporuje trávení, lymfatický systém a pročišťuje močové cesty.

Iva Šimonková