Koření, pro Vánoce jako stvořený
Vánoce jsou bezpochyby nejvoňavější svátky v roce. Kdybyste měli odpovědět na otázku, která vůně se vám vybaví při vzpomínce na Vánoce, stoprocentně většina z vás vysloví nějaký druh koření – VANILKA, BADYÁN, SKOŘICE, HŘEBÍČEK.
Koření kdysi bývalo považováno za velmi exotické zboží, které se používalo jako platidlo a vedly se kvůli němu dokonce i války. Dlouhá a náročná cesta jeho dovozu i jeho vysoká cena mu dávaly a stále dávají punc exkluzivity. Možná proto jsou Vánoce stejně jedinečné jako koření, které je s nimi neodmyslitelně spojené. My se na toto typicky vánoční koření podíváme trochu z jiného úhlu. Odkud pochází a proč má na naše tělo a mysl pozitivní účinky teplá vůně hřebíčku a sladkého badyánu, kardamomu a úžasné skořice?
BADYÁN
Tato voňavá hvězdička se sklízí před dozráním ze stromu badyáníku pravého z čeledi magnoliovitých. Po sklizni se nechává vysušit na slunci, aby se rozvinulo jeho aroma. V každém cípu hvězdy je uloženo hnědé semeno, které obsahuje aromatický éterický olej. Typicky nasládlou, lékořicovou chuť podobnou fenyklu dodává plodům ANETOL, který je obsažen také v anýzu. S ním je často zaměňován. Pro své jemné, a přesto výrazné aroma se využívá v kuchyni zejména k dochucení sladkých jídel a je skvělý pro dochucení perníku a vánočního cukroví. Odvar z badyánu je vhodné pít při revmatismu nebo při různých zánětlivých onemocnění pohybového aparátu. Pro své uklidňující účinky se v některých zemích žvýká po jídle jako digestiv na utišení žaludku, podporu trávení a osvěžení dechu.
Náš tip: Naše babičky vařily hlavně v zimě badyánový čaj, který pomáhal posilovat tělo proti nachlazení a virózám, při rýmě i kašli. Půl lžičky umletého badyánu nebo jednu hvězdičku zalijte vroucí vodou a nechte 6-7 minut louhovat. Čaj si můžete osladit medem a přidat špetku mleté skořice. Nedělejte ho moc silný a nedávejte ho pít dětem.
HŘEBÍČEK
Je jedním z nejaromatičtějších koření a ve skutečnosti jde o nerozvinuté poupě květů hřebíčkovce vonného. Obsahuje protizánětlivou složku EUGENOL s antioxidačními, lokálně anestetickými a antibakteriálními účinky. Právě pro tyto účinky bývá neodmyslitelnou součástí zubního lékařství. Hřebíčková silice znamenitě tlumí citlivost a bolestivost zubního nervu a od dávných dob se používá zejména při bolestech zubů. Hřebíček zlepšuje náladu, dodává sebevědomí a rozpouští emocionální bloky. Pro své antiseptické a analgetické vlastnosti je jedním z nejoblíbenějších prostředků každé aroma-lékárničky.
Náš tip: Připravte si směs, která pomůže snížit bolestivost nejen dětských zoubků. Jednu kapku éterického oleje smíchejte s kávovou lžičkou oleje (rostlinného nebo zubního) a vatovou tyčinkou potírejte touto směsí bolavý zub, aft nebo jím můžete zkusit dětem potřít zoubek před tím, než se odhodlají ho vytrhnout.
SKOŘICE
Díky své jedinečné a nezaměnitelné vůni a prohřívacím účinkům je skořice typickým kořením vánočního období. Již po dlouhá staletí se používá k ochucování jídel a kdysi byla dokonce považována za cennější než zlato. Strom skořicovníku má voňavou kůru, listy a květy. Esenciální olej z kůry obsahuje velké množství vonného CINNAMALDEHYDU, kterému se přisuzuje většina léčebných účinků. Je také výborným zdrojem vápníku, vlákniny a různých druhů minerálů. Jantarový podtón jí dodává ETHYLCINNAMÁT a v kyselině SKOŘICOVÉ rozpoznáte aroma květin a medu.
Sladká a kořenitá vůně skořicového oleje je velmi příjemná i v difuzéru. Už samotná vůně skořice zvyšuje mozkovou aktivitu. Nejen že provoní místnost, ale také navodí hřejivou atmosféru. Skořice nám pomáhá vybudovat silné vztahy založené na vzájemné lásce a respektu. A pokud si po jídle dáte čaj s trochou skořice, pomůže vašemu žaludku rychleji trávit a tím mu ulehčíte od zdlouhavého vstřebávání sacharidů.
Náš tip: Zažene chuť na sladké. Máte-li chuť na sladké, malíčkem jemně otřete vrchní část lahvičky od esence skořice a přiložte prst na špičku jazyka. Dostaví se intenzivní a příjemná sladká chuť a už není třeba hledat nezdravou variantu mlsání.
KARDAMOM
Kardamom jsou tobolky kardamovníku, jež je blízký příbuzný zázvoru a kurkumy. Je známý jako vzácné koření, které má největší oblibu v zemích Orientu. Vůně je soustředěna v tobolkách, které obsahují malá, tmavě hnědá semínka, z nichž se získává éterický olej. V ajurvédské medicíně se semínka vaří v mléce nebo se z nich dělá čaj, aby posílila tělo během virové infekce. Ve Skandinávii se o Vánocích semena přidávají do svařeného vína a Staří Egypťané si žvýkáním tobolek čistili zuby a osvěžovali dech.
Olej má silnou, sladkou, hřejivou vůni s pronikavými kořenitými tóny. Má aromatickou vůni po hřebíčku, citrusech a pryskyřici. Podle tohoto koření jsou pojmenovány Kardamomské hory v Indii, kde roste ve velkém planě. Kardamom díky vysokému obsahu CINEOLU podporuje čisté dýchání a zdraví dýchacích cest. Obsahuje řadu látek s antioxidačním účinkem, stejně tak jako řadu důležitých minerálů, jako draslík, hořčík, vápník i měď.
Díky výrazné chuti a svíravému účinku se kardamom v různých kulturách využíval jako prostředek pro hygienu ústní dutiny. Urychluje hojení drobných poranění ústní sliznice a působí protizánětlivě. Podporuje uvolnění křečí v trávicím traktu, chrání žaludeční sliznici. Zmírňuje pálení žáhy, zvyšuje chuť k jídlu a má kladný vliv na funkci jater. Je vhodným doplňkem zdravého hubnutí, jelikož podporuje trávení, vyprazdňování a odvodnění. Ulevuje při přejedení a dalších zažívacích obtížích.
Potřebujete-li zlepšit soustředění a paměť, nechte v difuzéru odpařovat 3 kapky kardamomu a 3 kapky mandarinky.
Náš tip: Během nachlazení můžete kardamom přidávat do čaje, popíjet ho s medem anebo se doporučuje kloktat při bolestech v krku. V kuchyni je vhodný k přidání do polévek, rýže, kari omáček, k masu i do fazolí, ale také do sladkých dezertů, likérů a zmrzlin.
Provoňte si Vánoce vůní perníčků, našimi vánočními směsmi éterických olejů nebo si udělejte kořením provoněný nápoj CHAI MASALA. Směs koření prohřeje vaše tělo a blahodárně zapůsobí na vaši duši a zdraví. Pomůže překonat únavu a slabost, podporuje mozkovou činnost a trávení a celkově může působit na posílení imunity.
Ing. Lenka Rigová
PharmDr. Vendula Víchová